Fra Larve til Sommerfugl Bjørnespinder sidder på min finger! Klik for at se et større billede!

At finde sommerfuglelarver og fodre dem op til de forpupper sig, er både sjovt og spændende. Jeg har prøvet det et par gange. Og det mest spændende er selvfølgelig at se, hvad det er for en slags sommerfugl, der kommer ud, når puppehylstret endelig en dag revner, - hvis man altså ikke kender larven på forhånd.Sidste sommer fandt jeg en stor larve med lange sorte hår ned ad ryggen og rødbrune hår ned langs siderne. Den sad på en tidsel ved Slotssøen i Kolding, og jeg tog den med hjem i mit plasticterrarie og fodrede den med en frisk tidsel hver dag.
Lidt over en uges tid senere havde den pludselig spundet sig fast i det ene hjørne af terrariet og var blevet til en puppe.
Ca. et par uger senere kravlede en smuk Brun Bjørnespinder - en natsommerfugl - ud af puppen. Den sad nogle timer og tørrede på vores altan, før den fløj ud i verden.

Bjørnespinder-sommerfuglen sidder og tørrer på vores altan!
I begyndelsen af juni i år fandt jeg en flok gul- og sortstribede Nældens Takvinge-larver på en klynge brændenælder på en eng.
Jeg tog en 16-20 stykker med hjem i terrariet, og de blev fodret med brændenælder, indtil de kun få dage senere begyndte at forpuppe sig én efter én.
Først kravlede de op i terrariets låg og satte sig fast med lidt spind. I et døgns tid hang de dér - helt ubevægelige med hovederne nedad, så de havde facon som et "j". Pludselig begyndte de at røre lidt på sig, og en, to, tre, skrællede de larvehuden af, og indenunder var der nu en lysegrøn puppe.
Nældens Takvinge-larver! Klik for at se et større billede!
.
Efter at puppen havde hængt et par timer havde den skiftet farve til gyldenbrun.
10 dage senere revnede puppehylstrene, og de fine sommerfugle kravlede ud.
Sommerfuglenes vinger var våde og klaskede i starten helt sammen, og de fleste af dem blev siddende på det tomme puppehylster for at tørre.
En af de første sommerfugle, som kom ud, faldt dog ned i bunden af terrariet, og på grund af de store våde vinger klæbede den fast i plasticbunden og fik ødelagt vingerne. Den var død næste dag. Derfor skyndte vi os at sætte nogle grene og strå ind i terrariet, som sommerfuglene kunne kravle rundt på, indtil de var tørre. Mange af sommerfuglene satte vi dog - ligesom Bjørnespinderen - hurtigt ud på altanen, for at de kunne lette, så snart de følte sig klar til det.
Nældens Takvinge-puppe!
På billedet til højre er en Nældens Takvinge lige kommet ud af puppen. Den har stadig våde og lidt krøllede vinger.
Hvis man har planer om at opleve forvandlingen fra larve til sommerfugl hjemme hos sig selv, så husk, at sommerfuglenes vinger er sarte og skrøbelige. Rør aldrig ved dem!

Et plasticterrarie er alletiders til at have sommerfuglelarver og andre smådyr i. Det kan købes hos en dyrehandler til under 100 kr. og består af en plasticboks med lufthuller i den øverste del samt et låg - ligeledes med mange lufthuller.

Hvis man vil finde sommerfugle-larver eller natsværmer-larver skal man nok lede efter larver, der er rimelig store. Dels fordi små eller meget tynde larver kan smutte ud gennem lufthullerne i terrariet (- det har vi prøvet!), og dels fordi mange af de mindre larver jo ikke bliver til sommerfugle men til andre slags flyvende insekter i stedet.

Og husk: Den slags plante, som man finder larven på, skal man have mulighed for at fodre larven med hver dag, indtil den forpupper sig. Planterne visner jo hurtigt i terrariet - og larven æder stort set hele tiden!

Nældens Takvinge! Klik for at se et større billede!
På billedet her er en Nældens Takvinge blevet helt tør og er klar til at flyve.

Nældens Takvinge får to kuld larver om året. Nr. 2 kuld kommer i august, og dette hold sommerfugle overvintrer i skure og udhuse rundt omkring og kommer frem igen i foråret.

Nældens Takvinge-larver er gode at lede efter, hvis man vil prøve at holde sommerfuglelarver. Dels fordi de lever mange sammen og ikke enkeltvis, som mange andre slags larver gør. Dels fordi de lever af brændenælder, som man altid kan finde, når de skal fodres.
Kig efter de stribede larver i større klynger brændenælder på en mark eller eng, hvor
planterne vokser vildt.

Nældens Takvinge! Klik for at se et større billede!
I slutningen af juni måned fandt vi en stor larve af natsommerfuglen Græsspinder ved Ferup Søerne nær Kolding.

Du kan se et bedre foto af en græsspinderlarve, som vi tidligere har fundet, på min side "Sommerfugle & Larver".

Larven var næsten 10 cm lang, og vi tog den med hjem i mit plasticterrarie og fodrede den med forskellige store græsstrå.

Græsspinderlarve!

Efter at have fodret larven i en halvanden uges tid opdagede vi pludselig en aften, at den havde sat sig fast i et hjørne af terrariet og var begyndt at lave et spind rundt om sig.

Forvandlingen fra larve til sommerfugl var begyndt.

Græsspinderlarven forpupper sig!

Efter en times tid var spindet blevet lidt tættere og så således ud.

Vi kunne se, at larven stadig arbejdede hårdt derinde for at gøre sit spind tættere og tykkere.

Græsspinderlarven forpupper sig!

Næste morgen var puppen helt færdig, og man kunne slet ikke se larven derinde længere.

Den færdige puppe!

Efter 15 dage sad der en morgen pludselig en flot og flyvefærdig Græsspinder uden på det nu tomme puppehylster.

Sjovt nok var der kun et forholdsvist lille hul i toppen af hylstret, og vi undrede os lidt over, hvordan en stor sommerfugl med sådan en tyk krop, som natsværmere jo har, kunne komme ud af det lille hul.
Men det var jo i hvert fald lykkes for den - og fin og velskabt var den, som du kan se.

Hvis du kører musen hen over billedet, kan du se yderligere et billede af den færdigudviklede natsommerfugl, som vi skyndte os at lukke ud af terrariet og sætte på en busk et skyggefuldt sted i vores have.

Færdigudviklet Græsspinder!

I begyndelsen af august måned fandt vi denne fine larve af natsommerfuglen Lille Natpåfugleøje i en dusk lyng på Randbøl Hede. Du kan læse lidt mere om Lille Natpåfugleøje på siden "Sommerfugle & Larver".

Vi tog larven med hjem i vores terrarie og fodrede den med lyng - og med rosenblade som de også spiser.

Larve af Lille Natpåfugleøje!

Efter at have ædt løs i en 4-5 dage, kravlede larven ind midt i noget lyng og begyndte at spinde et fint net omkring sig.

Lille Natpåfugleøje-larve forpupper sig!

Næste dag var spindet helt tæt og færdigt. Og man kunne ikke længere se, hvad der sker med larven derinde som nu langsomt begynder forvandlingen til en smuk sommerfugl.

Lille Natpåfugleøje-larven overvintrer i sit puppehylster, og den færdige sommerfugl kommer først ud i begyndelsen af maj.

Spindet rundt om puppen blev efter nogen tid helt hårdt som en skal, der beskytter puppen indeni - ret smart.

Da vi kiggede til puppen igen i foråret, så det desværre ud til, at der ikke var mere liv derinde, og der kom da heller ikke nogen sommerfugl ud i maj måned. Der har åbenbart ikke været de rigtige vilkår i vores terrarie, som stod vinteren over i et mørkt og køligt rum sammen med en Snerresværmer og en Ligustersværmer - som begge er omtalt herunder. Det var vi ret kede af, for det kunne jo have været rigtig spændende at se den færdige sommerfugl.

Den færdige puppe!

Midt i august måned fandt vi denne store, fine larve af natsommerfuglen Snerresværmer i en grøftekant. Du kan læse mere om Snerresværmeren på siden "Sommerfugle & Larver".

Den kom med hjem i terrariet, og allerede dagen efter var den væk - troede vi.

Det viste sig, at den havde gravet sig ned i noget jord i bunden af terrariet, hvor den så vil forvandle sig til en puppe og overvintre, som de gør i naturen.

Larve af Snerresværmer!

Efter tre dages tid kunne vi ikke lade være at grave larven op igen for lige at se, hvordan den nu så ud.

Den var blevet kortere, tykkere - og farven var blegnet lidt. Larvens hud føltes også lidt hårdere end før. Men den var stadig en larve.

Vi skyndte os at grave den ned igen, for forvandlingen fra larve til sommerfugl var måske allerede ved at gå i gang inden under larvens hud.

Larve af Snerresværmer!

Efter yderligere 2 dage gravede vi atter i jorden for at se, hvordan det gik med larven. Og nu var der rigtig sket noget.

Larven var ikke længere en larve, men en stor fin puppe.

Som du måske kan se på billedet, sidder der stadig lidt rester af det gamle larveskind uden på puppen - det er det mørke, som sidder på larvens forreste del. Det ser faktisk ud, som om den stadig har et larvehoved - men det er bare død hud, som snart falder af.

Vi gravede puppen ned igen, men da vi kiggede til den igen et stykke tid efter, bevægede den sig ikke længere, når man rørte forsigtigt ved den - og vi måtte skuffet erkende, at den var død - ligesom Lille Natpåfugleøje, som den delte terrarie med. Det er åbenbart ikke lige så nemt at holde overvintrende sommerfugle-pupper, som vi troede det ville være.

Puppe!

I august måned fik vi oså denne store, flotte larve af natsommerfuglen Ligustersværmer, som min farfar havde fundet til os. Du kan læse mere om Ligustersværmeren på siden "Sommerfugle & Larver".

Ligustersværmeren blev fodret med blade fra liguster i omkring to uger før den endelig en dag havde gravet sig ned i jorden.

Larve af Ligustersværmer!

Efter et par dage gravede vi forsigtigt i jorden for at se, hvordan det gik med larven.

Den Den havde lavet et hulrum nede i jorden, som den lå i. Og da vi afdækkede dens skjul, stak den hovedet op ad hullet og virrede truende med det, som for at skræmme os væk.

Vi dækkede hullet til igen og lod der gå yderligere 5 dage.

Larve af Ligustersværmer, som har gravet sig ned!

Nu var larven endelig blevet til en puppe. Og man kan tydeligt se aftegningerne af vingerne og den kommende sommerfugls snabel.

I løbet af vinteren checkede vi af og til puppen, og det så lovende ud, for den bevægede sig hver gang vi tog den op og rørte ved den. Men da vi i foråret tog terrariet ud fra det mørke, kølige rum, hvor det havde stået om vinteren og satte det frem i en lys vindueskarm, gik der desværre ikke længe, før der ikke var mere liv inde i puppen. Måske har den fået det for varmt og tørt i jorden i vinduet? Det var i hvert fald rigtig ærgerligt, at det hverken lykkedes os at udklække og opleve en færdigudviklet Lille Natpåfugleøje, en Snerresværmer eller en Ligustersværmer.

Puppe!