Planteriget

Selv om dyrene ofte er dét vi finder mest spændende i naturen, skal man huske på, at uden de mange træer og planter i skoven og andre steder omkring os, ville vi slet ikke kunne leve her på jorden. Planterne laver den ilt, som vi skal bruge for at kunne trække vejret. Så måske skal vi lige huske at vise træerne og planterne en smule respekt. - Og desuden: Hvad ville sommeren være uden alt det grønne og de mange farvestrålende blomster? Og hvad ville julen være uden et juletræ?


På dette billede kan du se Europas ældste levende væsen - Kongeegen, som står i Jægerspris Nordskov på Sjælland. Træet er omkring 1500 og 2000 år gammel, og - som du kan se - lever det stadig, selv om det har været nødvendigt at anbringe støtter under nogle af grenene. Kongeegen har tidligere været over 14 meter i omkreds, så det har været et kæmpestort træ.

Det er sjovt at tænke på alt det, som det gamle træ må have oplevet og set i løbet af de mange hundrede år, hvor det har stået der i skoven.
Kongeegen!
Her kan du se Storkeegen, som er et andet rigtig gammelt træ i Jægerspris Nordskov. Storkegen er mellem 800 og 900 år gammel, og i 1980 faldt den sidste levende gren af træet. Nu står der kun en tom skal tilbage - dén som jeg står inde i sammen med min far og lillebror (billedkvaliteten er desværre lidt dårlig). Men som du kan se, har også dette egetræ været gigantisk stort engang.

Storkeegen har fået sit navn, fordi der i 1800-tallet var en storkerede i træet.
Storkeegen!
Efteråret minder måske én om, at vi går en kold, mørk og trist tid i møde. Men man skal huske at glæde sig over træernes fantastiske gule, røde og gyldenbrune farver, før blæsten hvirvler alle bladene med sig langt bort og lader grenene nøgne til vinteren. De farverige blade er virkelig et smukt syn - og så er det jo i øvrigt også tiden, hvor man skal huske at samle kastanjer. Efterår!
Til højre ses et efterårsbillede, som jeg selv har taget i Stenderup Skovene. Nu hvor de fleste af træernes bladene er drysset ned på jorden, kan solen endelig få lov til at kaste sine stråler ned gennem trækronerne og lyse skoven op i et køligt efterårslys. Flot efterårslys i skoven!
Det er sjovt at gå på svampejagt i efteråret. Vi kender godt nok ikke navnene på ret mange svampe, men de er flotte at se på.

Et par gange har vi fundet en flok Trompetsvampe, som vi har taget med hjem og lavet en lækker svampeflødesovs af. Jeg har desværre ikke noget billede af trompetsvampe, men du kan se dem her.
Emil finder svampe!
På disse billeder ses nogle flotte svampe, som vi så i Ho Plantage ved Vestkysten. Jeg har endnu ikke lige undersøgt, hvad det er for nogle svampe - men flotte og farvestrålende er de i hvert fald.