Seje Fisk

Verdenen under vandet er både spændende og mystisk. I havet lever der masser af mærkelige væsner, som man desværre aldrig får at se, hvis man da ikke lige er dykker. De fleste af os må altså nøjes med at se de seje fisk og spændende havdyr i fjernsynet - eller i akvarier rundt omkring.
 

 

En rigtig sej fisk er hajen. Der findes faktisk omkring 500 hajarter i hele verden (der findes også hajer i Danmark), og den største er Hvalhajen, der kan blive op til 12-14 meter lang. Det er for det meste Hvidhajen (eller: Den store hvide haj) og Tigerhajen, der kan finde på at angribe mennesker, men andre slags hajer har også gjort det. De fleste gange er hajangreb på mennesker er en fejl, fordi hajen tror, at mennesket er noget andet - en sæl måske.  Desværre har jeg ikke noget billede af en haj, men jeg skal nok få taget ét en dag.

Til højre ses til gengæld en Dragefisk, som vi så i Danmarks Akvarium. 

Dragefisk ser ret uhyggelige ud - men de er også flotte. Dragefisken lever mest ved de tropiske koralrev, hvor den jager små fisk, krabber og rejer. Når dragefisken skal fange et bytte bruger den sine store brystfinner til at trænge dyret op i en krog. Derefter skyder den sin mund hurtigt frem og snupper byttet. Dragefisken jager om natten og gemmer sig om dagen.

Dragefisk er giftige, men det er sjældent, at nogle dør af dens gift. Giften sidder i de lange pigge i rygfinnen.  

 

Dragefisk!

På det næste billede ses en Muræne - også fra Danmarks Akvarium.

En muræne ser rigtig skræmmende ud. Den åbner og lukker munden hele tiden, så man kan se dens spidse tænder. Men det er faktisk kun for at trække vejret at den åbner munden, og den er også mere fredelig, end de fleste tror. 

Murænen gemmer sig om dagen og jager om natten, hvor den fanger små fisk, krebsdyr og blæksprutter. Muræner ser ikke særlig godt.

En anden sej fisk, som jeg desværre ikke har noget billede af, er piratfisk. Piratfisk lever i flokke, og de kan æde et bytte, som er meget større end dem selv, som f.eks. flodsvin, køer eller mennesker. Piratfisk har meget skarpe trekantede tænder, som de kan klippe køddet over med. For det meste spiser piratfiskene dog mindre fisk, men også insekter, snegle og planter.

Piratfisk kommer fra Sydamerika. Den piratfisk vi bedst kender hedder Rød Piratfisk, men der findes også en Sort Piratfisk. Om den sorte piratfisk har vi tidligere skrevet her på siden, at den ikke er en rovfisk og altså ikke er farlig, da dette er, hvad vi har læst os frem til rundt om på nettet.
Men en dag fik vi en mail fra Jacob Valeur, der skrev, at det ikke er sandt. Den sorte piratfisk (Serrasalmus Rhombeus) er mindst ligeså meget en rovfisk som sin fætter rød piratfisk (Pygocentrus Nattereri). Jacob mener, at den sorte piratfisk er blevet forvekslet med en Pacu, der ligner meget en piratfisk, men lever af planter og frø/nødder, som falder i vandet. Og efter at have kigget på nogle links, som Jacob sendte os, må vi give ham ret. Den sorte piratfisk er en aggressiv kødæder, der angriber og dræber andre fisk. Og man skal ikke komme i nærheden af den - den bider hårdt med sine superskarpe tænder.

Muræne!På det næste billede ses en Sandtigerhaj, som er fotograferet i Kattegatcentret.

Hajer er nogle frygtindgydende skabninger - og næsten alle mennesker er nok lidt bange for hajer. Denne her sandtigerhaj ser også ret uhyggelig ud. Faktisk kan en sandtigerhaj slet ikke lukke munden, fordi den har så lange og skarpe tænder. Alle hajernes tænder brækker i øvrigt af og udskiftes af nye, og en haj kan således skifte over 20.000 tænder igennem et liv.
Man har hørt om hajer, der angriber mennesker, men i de fleste tilfælde er det heldigvis ikke med dødelig udgang - og det sker heller ikke så tit.

Hajer er gode til at lugte blod i vandet, og de kan høre lyde i vandet på flere kilometers afstand. De ser til gengæld ikke ret godt.

Sandtigerhajen findes i Atlanten, Stillehavet og det Indiske Ocean. De forekommer også i Middelhavet, og de svømmer både inde ved kysten og langt ude i havet - alt efter hvor den kan finde føde. Den spiser bl.a. fisk, småhajer og rokker. Nogle gange samarbejder en hel flok sandtigerhajer, når de jager fisk.

Den største sandtigerhaj man har målt er på 3,2 m, men for det meste bliver hannerne 2,5 m lange og hunnerne lidt større.

Der dræbes flere hajer for deres finners skyld, end der dræbes mennesker i trafikken. Hajfinnesuppe er en stor delikatesse mange steder i verden.

Det siges, at hvis en dykker vender en haj om på ryggen, falder den i en slags søvn.

Sandtigerhaj!